Üdvözöljük

a Gólyafészek Születésközpont

honlapján!

Csecsemő és gyermek ultrahang

Rendelőnkben a legmodernebb technikával, a Medison SonoAceX8-as készülékkel végezzük a csecsemők és gyermekek ultrahangos vizsgálatát. Ez egy korszerű, nagy felbontású gép, így lehetőség van az apróbb részletek megjelenítésére, a fontos ultrahangos vizsgálatok elvégzésére.

Csecsemők szűrése

A születést követően csecsemőkorban is vannak olyan szűrővizsgálatok, melyeket fontos elvégezni annak érdekében, hogy gyermekünket egészséges felnőtté nevelhessük. Ezen vizsgálatok egy részét még a kórházban kötelezően elvégzik, a további vizsgálatok elvégzésére a házi gyermekgyógyász hívja fel a figyelmet. Ilyen vizsgálat a csecsemők ultrahangos szűrése is, mely egy teljesen biztonságos, nagy pontosságú, megbízható eljárás, nagyon jól kiegészíti és pontosítja a fizikális vizsgálatot.

 • Koponya ultrahangos vizsgálata

  A csecsemők vizsgálatát az teszi lehetővé, hogy a koponyacsontok még nem nőttek össze, így a fejtetőn lévő nagykutacson keresztül, 6-8 hónapos korig biztonsággal végezhetjük el az ultrahangos koponyaszűrést. Ennek során láthatjuk az agy szerkezetét, az agykamrák helyzetét és tágasságát.
 • A has ultrahangos vizsgálata

  Ennek során áttekintjük a hasi szervek, így a máj és epe, hasnyálmirigy, lép, vesék, belek, kismedencei szervek, valamint a hasi erek szerkezetét, méretét, elhelyezkedését, lefutását, esetleg funkcióját.
 • A csípő szűrése

  Részben ortopéd szakorvos által végzett fizikális vizsgálattal, részben ultrahanggal végezhető vizsgálat, melyben a két módszer nagyon jól kiegészíti egymást. A fizikális vizsgálattal a kirívó eltérések azonnal szembetűnnek, és megállapítható, ha a baba csípőficammal született, ám a hajlam jelei nem ennyire egyértelműek, ennek szűrésében segít az ultrahang. Ekkor a porcfelszínek is láthatók, mind az alulfejlett, mind a teljes ficamos csípő kiszűrhető, így az elváltozás mértékét pontosabban meg lehet állapítani, mint fizikális vizsgálattal. Az idejében észlelt eltérés a betegség kialakulása előtt lehetőséget ad a megfelelő terápia alkalmazására.
 • Gyermekek ultrahangos vizsgálata

  Gyermekkorban csakúgy, mint a felnőttek esetében, előfordulhatnak különböző állapotok, betegségek, melyek pontos megállapításában ultrahangos vizsgálat válhat szükségessé. Ezen vizsgálatok során megerősíteni, vagy kizárni igyekszünk a panaszok hátterében feltételezett eltéréseket. Mivel az ultrahang biztonságos, ezért gyakran az elsőnek választandó vizsgálóeljárás, mely többször is megismételhető, így egy változó folyamat követésére is alkalmas. Lehetőség van a hasüregi szervek, egyes mellkasi szervek, fiúknál here, valamint egyéb lágyrészek vizsgálatára.

Az ultrahang készüléket Dr. Morvai Zsuzsanna radiológus szakorvos kezeli, aki ez irányú képzettségét budapesti gyermekkórházakban szerezte.

UH rendelőnk az alábbi oldalon felsorolt egészségbiztosítási pénztárakkal áll finanszírozási szerződésben.

2015-03-01 14:15:11
j j j